Reumatológia

Dr. Balaton Dávid

reumatológus gerincoszlopon szemléltet

A mindennapi reumatológia tárgykörébe tartozó betegségek, mozgásszervi panaszok (nyaki-háti-ágyéki gerinc, ízületek, lágyrészek akut és krónikus betegségei) mellett az autoimmun alapú sokízületi gyulladásos betegségek (pl. rheumatoid arthritis, SPA, arthritis psoriatica), valamint egyéb, önmagában álló, akár akut, akár krónikus ízületi panaszok kezelését végzi a reumatológus szakorvos. Ezen betegségek elméleti ismeretének birtokában a mindennapi reumatológiai járóbeteg ellátásban lehetséges legmagasabb szintű mozgásszervi panaszokat részletesen feltáró szakvizsgálatot nyújtunk.

Adott állapottól függően viszonylag gyakran merül fel az adott panaszos ízület, testtáj lokális injekciós kezelésének szükségessége. Reumatológia szakrendeléseink során – figyelembe véve a mozgásszervi panasz jellemzőit – az akut és krónikus ízületi gyulladások, valamint az ízületek különböző bántalmainak kezelésére intraartikuláris (ízületbe) és periartikuláis (ízület mellé), a különböző gerinc szakaszokat érintő bántalmak esetében paravertebralis (gerinc melletti izomhoz) injekciós terápiát szoktunk alkalmazni.

A reumatológiai szakvizsgálat menete a következő: a vizsgálat során először kikérdezzük a beteget a panaszokról (hol fáj, mióta, valamint milyen gyakorisággal és jelleggel jelentkezik a fájdalom, érte-e trauma, baleset az adott testrészt, van-e kísérő tünet), korábbi betegségeiről, a szedett gyógyszerekről, ismert gyógyszerérzékenységről, valamint a családban esetlegesen előfordult betegségekről. Amennyiben ezek elérhetők, az összes korábbi, a panaszhoz tartozó releváns vizsgálati eredményt elemezzük, mint pl. vérvizsgálat-, képalkotó- valamint egyéb szakorvosi eredmények. Ezt követően egy részletes –  mozgásszervekre és vázrendszerre fókuszáló – fizikális vizsgálat következik. Amennyiben panaszok alapján felmerült idegi érintettség lehetősége (izmokban, izomcsoportokban gyengeség érzés, bénulás, fájdalmakat kísérő zsibbadás), akkor ellenőrizzük a gerinc állapotát, a járást, az esetleges tartási rendellenességeket, majd ezt követően minden esetben mozgásszerveket érintő ideggyógyászati vizsgálatra is sor kerül.

A fizikális vizsgálatot és a beteg tájékoztatását követően a beteggel közösen felállítjuk a terápiás, és amennyiben szükséges, a kivizsgálási tervet is.