Tüdőgyógyászat

Dr. Nyírő Melinda

grafika, emberi kéz tüdőt tart
A tüdőgyógyászat, más néven pulmonológia, az orvostudomány ága, amely a tüdő és a légzőrendszer betegségeivel foglalkozik. A tüdőgyógyászok olyan szakemberek, akik képesek diagnosztizálni és kezelni számos légzőrendszerrel kapcsolatos állapotot és betegséget, ideértve az aszthmát, a krónikus obstruktív tüdőbetegséget (COPD), a tüdőgyulladást, a tüdőrákot, a tuberkulózist és még sok más egyebet.

A tüdőgyógyászati vizsgálatok és kezelések számos formában megjelenhetnek. Ezek közé tartoznak a tüdőfunkciós vizsgálatok, amelyek segítenek megállapítani a légzőrendszer működését és hatékonyságát. Az orvosi képalkotó vizsgálatok, például az ultrahang, a CT és az MRI, nagyobb részletességet biztosítanak a tüdők állapotáról és a betegségek diagnosztizálásáról.

A tüdőgyógyászok gyakran foglalkoznak a dohányzás okozta egészségügyi károsodásokkal is, mivel a dohányzás szoros összefüggésben áll sok tüdőbetegséggel, például a tüdőrákkal és a COPD-vel. Ennek megfelelően a tüdőgyógyászok gyakran segítenek a dohányzásról való leszokásban és a dohányzás okozta károsodások kezelésében.

Az alapvető tüdőgyógyászati kezelési módok közé tartoznak a gyógyszerek, például inhalálható gyógyszerek az asztmában szenvedők számára vagy a COPD tüneteinek enyhítésére. Emellett a tüdőgyógyászok végezhetnek műtéteket is, például tüdőrák eltávolítását vagy tüdőtranszplantációt.

Fontos megérteni, hogy a tüdőgyógyászati problémák komplexek lehetnek, és gyakran más egészségügyi problémákkal társulhatnak, ezért a tüdőgyógyászok szorosan együttműködnek más orvosi szakemberekkel, például kardiológusokkal vagy gasztroenterológusokkal, hogy teljes körű ellátást biztosítsanak a páciensek számára.

Összességében a tüdőgyógyászat kulcsfontosságú szerepet játszik a légzőrendszerrel kapcsolatos egészségügyi problémák diagnosztizálásában, kezelésében és megelőzésében. A tüdőgyógyászok által nyújtott széles körű kezelési lehetőségek segíthetnek javítani a páciensek életminőségét és hosszabb életet biztosítani számukra.

A következő tünetek esetén mindenképp érdemes pulmonológus szakorvost felkeresni:

  • nehézlégzés
  • fulladás
  • köhögés
  • fokozott váladékképződés
  • orrfolyás
  • mellkasi panaszok
  • légszomj
  • sípoló légzés
  • fokozott köpetürítés

A tüdőgyógyászati kivizsgálás lépései

A kivizsgálás részletes anamnézis felvétellel kezdődik a beteg körülményeit illetően: van-e esetleg örökletes betegsége, dohányzási szokások, munka és lakókörnyezet felmérése, valamint a társbetegségek és a szedett gyógyszerek összesítése.

A diagnózis felállítása során a tüdőgyógyászok gyakran használnak különböző képalkotó eljárásokat, mint az alapvizsgálatnak számító mellkas röntgen vizsgálat vagy a mellkas CT. Az allergiatesztekhez pedig a vérvizsgálatot vagy a bőrpróbát, ún. Prick tesztet szokták alkalmazni, de ezen kívül használják még a légzésfunkciós (spirometriát) vizsgálatot is.
A vizsgálatoktól függően szükség lehet gyógyszeres kezelésre, vagy akár műtétre is.