Belgyógyászat

Dr. Visolyi Gergely Ákos, Dr. Radnóty Gergely

1-es típusú cukorbetegek és állapotos kismamák (gesztációs diabetes) kezelése Dr.Visolyi Gergely adjunktus úrnál, Dr. Vida Klára főorvos asszonynál és Dr. Nádas Judit főorvos asszonynál érhető el!
Vércukormérő

A belgyógyászat az orvostudomány egyik legősibb ága, amely a belső szervek és rendszerek betegségeivel foglalkozik. A belgyógyászok olyan szakemberek, akik a széles skálájú orvosi ismeretekkel rendelkeznek, diagnosztizálják, kezelik és megelőzik az olyan állapotokat és betegségeket, mint a szív- és érrendszeri problémák, a légzőszervi rendellenességek, az emésztőrendszeri betegségek, a vese- és májbetegségek, a hormonális rendellenességek.

A belgyógyászat magában foglalja az alapvető szűrővizsgálatokat és a klinikai vizsgálatokat, amelyek segítenek azonosítani az esetleges egészségügyi problémákat. Ezek a vizsgálatok lehetnek olyan egyszerűek, mint a vérnyomásmérés vagy a vérvétel laboratóriumi vizsgálathoz, és lehetnek összetettebbek, mint például az ultrahangvizsgálatok vagy az MRI-vizsgálatok.
A belgyógyászok gyakran koordinálják a betegségkezelést más szakemberekkel, mint például a sebészek, az onkológusok vagy a gyermekgyógyászok. Fontos szerepük van a betegségek megelőzésében is, például a szűrővizsgálatok szervezésében és az egészséges életmódra vonatkozó tanácsadásban.

Az egyik legfontosabb terület, amelyre a belgyógyászok koncentrálnak, a szív- és érrendszeri egészség. A szívbetegségek, mint például a szívrohamok vagy a magas vérnyomás, vezető halálokot jelentenek a fejlett országokban. A belgyógyászok fontos szerepet játszanak ezeknek a betegségeknek a megelőzésében, diagnosztizálásában és kezelésében.

Az emésztőrendszeri betegségek, mint például a gyomorfekély vagy a vastagbélrák, egy másik fontos terület, amelyet a belgyógyászok kezelnek. Ők végzik az emésztőrendszeri vizsgálatokat, mint például az endoszkópos vizsgálatokat vagy a kolonoszkópiákat, és kezelik az ilyen típusú betegségeket gyógyszerekkel vagy akár sebészeti beavatkozásokkal is.

A vese- és májbetegségek szintén gyakori problémák, amelyeket a belgyógyászok kezelnek. Ezek a szervek fontos szerepet játszanak a test méregtelenítésében és egyensúlyának fenntartásában, így a betegségeik súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. A belgyógyászok végeznek vese- és májfunkciós teszteket és kezelik ezeket a betegségeket gyógyszerekkel vagy akár dialízissel vagy májátültetéssel is.

A hormonális rendellenességek, mint például a cukorbetegség vagy a pajzsmirigy-problémák, további területet jelentenek, ahol a belgyógyászok kulcsszerepet játszanak a diagnózisban és a kezelésben.

Összességében a belgyógyászat széles spektrumú terület, amely a belső szervek és rendszerek egészségének megőrzésére és helyreállítására összpontosít. A belgyógyászok sokféle módszert és technológiát alkalmaznak a betegségek megelőzésére, diagnosztizálására és kezelésére, és kulcsszerepet játszanak a páciensek általános egészségének és jólétének fenntartásában.

Milyen esetekben keressen fel belgyógyászt?

  • laboratóriumi leletek megbeszélése céljából
  • valamely képalkotó vizsgálat leletének megbeszélése céljából
  • általános szűrés céljából
  • ismeretlen eredetű fáradékonyság, aluszékonyság esetén
  • ismert betegségek gondozása
  • gyógyszerek szedésének optimalizálása
  • több szervet érintő panaszok esetén
  • gyógyszerfelírás céljából

 

Mindemellett segítséget nyújtunk a cukorbetegség, valamint előállapotainak/,,inzulinrezisztenciának” diagnosztikájában, kezelésében.

Feladatunk az optimális gyógyszeres kezelés mellett az étrendi/életmódbeli tanácsadás is.

Vállaljuk mind 1-es, mind 2-es típusú cukorbetegek diagnosztizálását, kezelését és követését, mindezt annak érdekében, hogy a cukorbetegség szövődményeinek kialakulásától megvédjük pácienseinket. A cukorbetegség kezelése a legkülönfélébb tablettás és injekciós
készítményekkel történik, valamint szükség esetén inzulinnal, azonban ezek csak kiegészítik
az alapterápiát, ami a rendszeres testmozgás és diéta.