Kardiológia

Dr. Beinschróth Zoltán, Dr. Király Levente

Orvos vérnyomást mér

Rendelésünkön 18. életévet betöltött pácienseket tudunk csak fogadni!

A kardiológia az orvostudomány egyik legfontosabb ága, amely a szív- és érrendszeri betegségekkel foglalkozik. A szív és az érrendszer egészsége létfontosságú az emberi szervezet számára, hiszen ezek az szervek felelnek a vér szállításáért és a testünkben lévő oxigén és tápanyagok elosztásáért. A kardiológusok olyan szakemberek, akik a szív- és érrendszeri rendellenességek diagnosztizálására, kezelésére és megelőzésére specializálódtak.

A kardiológia széles spektrumú terület, amely számos betegséget foglal magában, mint például a szívritmuszavarok, szívelégtelenség, angina pectoris, szívinfarktus, magas vérnyomás, érelmeszesedés és egyéb szív- és érrendszeri rendellenességek. A kardiológusok rendszerint a szív- és érrendszeri betegségek diagnosztizálására és kezelésére szakosodottak, de gyakran dolgoznak más orvosi szakemberekkel is, mint például diabetológusokkal, nephrológusokkal, endokrinológusokkal.

A kardiológiai vizsgálatok közé tartoznak az elektrokardiogram (EKG), echokardiográfia (ultrahangos szívvizsgálat), szívkatéterezés és egyéb speciális képalkotó eljárások. Ezek a vizsgálatok segítenek a kardiológusnak azonosítani és megérteni a szív- és érrendszeri problémákat, valamint meghatározni a legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.
A kardiológusok általában széles körű kezeléseket alkalmaznak a betegek szív- és érrendszeri problémáinak megoldására. Ezek közé tartozhatnak gyógyszeres kezelések, életmódbeli változtatások (például egészséges étrend, rendszeres testmozgás), szívkatéterezéses beavatkozások (mint például koszorúér-ballonos dilatáció vagy stentbeültetés), valamint szívsebészeti eljárások (például szívbillentyű-rekonstrukció vagy bypass műtét).

A kardiológusoknak fontos szerepük van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. Megfelelő tanácsokat és útmutatást nyújtanak a betegeknek az egészséges életmódra, a rendszeres testmozgásra, az egészséges étkezésre és a dohányzás és alkoholfogyasztás kerülésére vonatkozóan. Emellett rendszeres ellenőrzéseket és szűréseket végeznek, hogy időben észrevegyék és kezeljék a szív- és érrendszeri problémákat.

A kardiológia folyamatosan fejlődik és új technológiák, eljárások és kezelési módszerek kerülnek bevezetésre annak érdekében, hogy még hatékonyabb és biztonságosabb legyen a szív- és érrendszeri betegségek kezelése és megelőzése. A kardiológusoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk az egyénre szabott kezelésre és a betegekkel való szoros együttműködésre annak érdekében, hogy mindenki számára a legjobb eredményeket érjék el.

Mikor forduljon mindenképp kardiológushoz?

  • újkeletű mellkasi fájdalom
  • légszomj, nehézlégzés
  • a korábbiakhoz képest terhelhetősége csökken
  • vérhígító kezelés beállítása
  • vérzsírok magas szintje
  • szapora, heves szívdobogásérzés
  • szédülés, gyakori fejfájás
  • lábdagadás
  • magas vérnyomás