Fül-orr-gégészet

Dr. Halász Tímea, Dr. Mészáros Mátyás, Dr. Tábori Péter

fül orr gégész fület vizsgál

Dr. Mészáros Mátyás 12 éves kortól fogad pácienseket
Dr. Tábori Péter és Dr. Halász Tímea minden korosztályban fogad pácienseket

A fülészet, vagy más néven fül-orr-gégészet, az orvostudomány egyik szakterülete, amely a fül, az orr és a torok területén fellépő betegségekkel és rendellenességekkel foglalkozik. A fülész szakember széles körű ismeretekkel rendelkezik a fül és a közeli szervek anatómiájáról, fiziológiájáról és kóros állapotairól.

A fülészeti problémák igen szerteágazók lehetnek, beleértve a halláskárosodást, fülfájást, fülzúgást, fülgyulladást, orrdugulást, garatfájdalmat, valamint az orr- és garatrákos megbetegedéseket is. Ezek a panaszok lehetnek átmenetiek és könnyen kezelhetőek, de néha súlyosabbak betegségeket okozhatnak és krónikus betegséget is kialakíthatnak és míg előbbiek sürgős orvosi beavatkozást igényelnek, addig utóbbiak hosszútávú kezelésre szorulnak. A fül-orr-gégészet ellátási területe azonban manapság már sokkal kiterjedtebb, mint korábban, ugyanis már a fültől kezdve az orron és annak melléküregein keresztül a szájüregen át a gégét, garatot, valamint még a nyak és az arc egy részét is felöleli. Sőt, ide tartoznak a nyálmirigyek betegségei és az egyensúlyzavarok is.

A fülészeti vizsgálatok során a fülész szakember alaposan megvizsgálja a beteg fülét, orrát és torkát, és szükség esetén különféle diagnosztikus eljárásokat alkalmaz, például hallás- és egyensúlyteszteket végez, vagy esetleg speciális eszközökkel (pl. otoszkóp vagy mikroszkóp) tekinti meg a fül belső részeit. Az elvégzett vizsgálatok eredményei alapján a fülész döntést hoz a további kezelési lehetőségekről, amelyek közé tartozhatnak gyógyszeres kezelés, fülbe helyezett eszközök, műtét vagy más terápiás beavatkozások.
A fül-orr-gégészeti panaszok lakosságarányosan is igen gyakorinak mondhatóak. A fülészetre fordulók száma egész évben igen magas, a hidegebb időben a megfázásos panaszok, tavasszal és nyáron az allergia szezonban, valamint a napjainkban elterjedt légkondicionálók okozta panaszok miatt.

A fülészek gyakran együtt dolgoznak más orvosi szakemberekkel, például audiometristákkal, audiológusokkal, idegsebészekkel és onkológusokkal, hogy a betegek számára a legmegfelelőbb és legteljesebb kezelést nyújtsák. Együttműködésük és szakértelmük révén a fülészeti problémákkal küzdő betegek számára javul a hallásuk, csökkennek a fájdalmaik és egyéb tüneteik, így jobb életminőséget biztosítva nekik.

Milyen panaszok esetén forduljon fül-orr-gégész szakorvoshoz?

 • akut és idült gyulladások az orr, garat és gége területén
 • fülfájdalom
 • füldugulás, orrdugulás
 • allergiás panaszok, tüsszögés
 • nyelési problémák
 • hangképzési zavarok
 • heveny és tartós köhögés
 • hosszabb ideje fennálló orrdugulás, orrváladékozás
 • mandulákkal összefüggő panaszok
 • horkolás
 • fej-nyaki területen előforduló duzzanatok, daganatok
 • egyensúlyzavarok

Klinikánkon merev és flexibilis endoszkópos vizsgálatok is elérhetőek, valamint tympanometriás vizsgálatokat is végzünk. Felkészült és tapasztalt szakorvosaink mindegyike kórházi háttérrel rendelkezik és rendszeres képzéseken vesz részt.

Várjuk Önt is szeretettel Klinikánkon!