Ultrahang vezérelt aspirációs cytológia -FNAB

Dr. Szabó Ádám

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat

A pajzsmirigy betegségeit feloszthatjuk funkcionális és anatómiai (alaki eltéréssel járó) betegségekre. Alaki eltérések esetében megnagyobbodhat az egész pajzsmirigy vagy annak csupán egy része vagy részei, amely utóbbi esetekben beszélhetünk pajzsmirigy göbökről. Ezen göbök alakját, méretét és funkcionalitását ellenőrzi az endokrinológus, illetve az ultrahangos szakorvos. Amennyiben a göb mérete meghalad egy bizonyos szintet vagy gyors növekedést mutat, esetleg a göb saját jellemzői olyan eltéréseket mutatnak, amelyek felvetik daganat lehetőségét, akkor szükséges aspirációs cytológiai mintavétel (FNAB), majd ezt követően a minta patológiai feldolgozása. Ezenkívül vállaljuk nyirokcsomó, nyálmirigy és egyéb felületes elváltozások aspirációs mintavételét is.
A vizsgálat ultrahang vizsgálat segítségével irányított, egy sima injekció beadásánál érzett gyors, alig kellemetlen tűszúrásból áll.

Amennyiben Önnek cytológiai mintavételt javasolt kezelőorvosa, akkor várjuk mintavételi vizsgáltra, melynek eredménye alig pár nap alatt el is készül.