Endokrinológia

Dr. Visolyi Gergely Ákos, Dr. Fogl Anita, Dr. Vida Klára, Dr. Nádas Judit

Endokrinológus a páciens nyakát tapintja, pajzsmirigyét vizsgálja

Az endokrinológia az orvostudomány ága, amely az endokrin rendszerrel foglalkozik, vagyis a test olyan belső elválasztású mirigyeivel, amelyek hormonokat termelnek és kibocsátanak. Az endokrin rendszer számos fontos szervet és mirigyet foglal magában, például a pajzsmirigyet, az agyalapi mirigyet, a mellékveséket, a hasnyálmirigyet és a nemi mirigyeket. Ezek a mirigyek hormonokat termelnek, amelyek szabályozzák a test számos folyamatát, mint például az anyagcsere, a növekedés és a reprodukció.

Az endokrinológusok az endokrin rendszer működésének megértésére és az esetleges rendellenességek diagnosztizálására és kezelésére specializálódtak. Az endokrinológusok olyan állapotokkal foglalkoznak, mint például a cukorbetegség, a pajzsmirigyproblémák (például a túlműködés vagy az alulműködés), a mellékvese-rendellenességek, az agyalapi mirigy problémái és más hormonális rendellenességek.

Az endokrinológia területe számos fontos betegséget és állapotot foglal magában. A cukorbetegség, például, egy olyan állapot, amelyben a szervezet nem tudja megfelelően szabályozni a vércukorszintet. Az endokrinológusok szerepet játszanak a cukorbetegség diagnosztizálásában és kezelésében, és segítenek a betegeknek a vércukorszintjük megfelelő szinten tartásában, például inzulinkezeléssel vagy diétás változtatásokkal.

A pajzsmirigy problémák szintén gyakoriak, és jelentős hatással lehetnek a betegek egészségére és jólétére. Az alulműködő pajzsmirigy (hipotireózis) vagy a túlműködő pajzsmirigy (hipertireózis) számos tünettel járhat, mint például fáradtság, súlygyarapodás vagy fogyás, szívritmuszavarok és mások. Az endokrinológusok a pajzsmirigy problémák diagnosztizálásában és kezelésében jártasak, és gyakran gyógyszerekkel vagy más terápiás beavatkozásokkal kezelik ezeket az állapotokat.

Az agyalapi mirigy, bár kis méretű, kulcsfontosságú szerepet játszik a hormonok szabályozásában. Az agyalapi mirigy hormonokat termel, amelyek számos más mirigy működését befolyásolják. Az agyalapi mirigy problémái, mint például a túlműködés vagy az alulműködés, komoly egészségügyi problémákat okozhatnak, például növekedési rendellenességeket vagy meddőséget. Az endokrinológusok szerepet játszanak az agyalapi mirigy rendellenességeinek diagnosztizálásában és kezelésében.

Az endokrinológusok gyakran foglalkoznak a hormonális egyensúlytalanságokkal és a reproduktív rendellenességekkel is. A meddőség, a menstruációs problémák és más reproduktív zavarok gyakran kapcsolódnak hormonális rendellenességekhez, és az endokrinológusok segíthetnek ezeknek az állapotoknak a diagnosztizálásában és kezelésében.

Az endokrinológia dinamikus terület, amely folyamatosan fejlődik az újabb kutatási eredmények és a technológiai fejlesztések hatására. Az endokrinológusok fontos szerepet játszanak az emberi egészség megőrzésében és a hormonális rendellenességek kezelésében, és folyamatosan törekednek arra, hogy újabb és hatékonyabb módszereket találjanak az endokrin rendszer problémáinak kezelésére.

Milyen tünetek esetén érdemes felkeresni az endokrinológust?

  • rohamos súlygyarapodás, vagy súlyvesztés
  • menstruációs zavarok
  • problémák a teherbeesés kapcsán
  • fáradtságérzés
  • rossz hangulat, ingerlékenység, levertség
  • bőr és hajproblémák, hajhullás
  • széklet problémák esetén (hasmenés, szorulásos panaszok)
  • laboratóriumi vizsgálat során észlelt pajzsmirigyhormon eltérés
  • gyógyszerszedés mellett is jelentkező magasvérnyomás

Hogyan zajlik egy endokrinológiai vizsgálat?

A vizsgálat gondos, precíz előzményi adatok felvételével kezdődik, amely kiterjed a családi anamnézisre, műtétekre, korábbi komolyabb betegségekre. Itt kerülnek rögzítésre a beteg által szedett gyógyszerek, gyógyszerérzékenységek is.
Ezt követően az endokrinológus részletes kikérdezés során rögzíti a beteg jelenlegi panaszait.
Harmadik lépés a fizikális vizsgálat, mely során célzottan, a panaszoknak megfelelő vizsgálat történik, illetve amennyiben eltérés is felmerül az orvosban, kiterjesztheti a vizsgálatot. Ezen vizsgálat része a vérnyomásmérés is automata vérnyomásmérővel.
Ezek után az orvos – amennyiben nem egyértelműek a tünetek – további vizsgálatokat kérhet (laborvizsgálatok, ultrahang, MR). Ha a diagnózis egyértelmű, akkor pedig a beteg részletes tájékoztatását követően a pácienssel együtt közös döntést hoznak a terápiás lehetőségeket illetően, és megkezdődik a kezelés.
Mivel az endokrinológiai betegségek jó része hosszútávú kezelést igényel, ezért pácienseink hosszútávú kezelése, gondozása is munkánkhoz tartozik, melyben szakembereink állnak szíves rendelkezésükre, hiszen a Halom Medical megoldás egy halom problémára!