Urológia

Dr. Papp Veronika

Idős páciens urológus szakorvossal

A közhiedelemmel ellentétben az urológia sokkal több mindent magába foglal, mint a prosztata megbetegedéseit. Ide tartoznak a vesék, vesevezetékek, húgyhólyag és a férfi nemi szervek különböző betegségei is.

Férfiakat és nőket egyaránt érintő probléma a húgyutak kövessége, melynek kialakulásában mind genetikai mind életmódbeli tényezők fontos szerepet játszanak. Ennek kivizsgálásában ultrahang és vizeletvizsgálat áll
rendelkezésre Klinikánkon. Kimutatott kövesség esetén a konzervatív kezelés mellett segíteni tudunk az esetleges műtéti megoldás megszervezésében, majd a későbbiekben az utógondozásban, valamint a további
kövek kialakulásának megelőzésben.

Férfiakat érintő problémák közül többek között foglalkozunk jóindulatú prosztata megnagyobbodás által okozott vizelési panaszokkal, merevedési zavarokkal, heretáji fájdalommal, illetve a különböző fertőzések talaján kialakult gyulladásokkal (hólyaghurut, prosztatagyulladás, here-, mellékheregyulladás, húgycsőgyulladás).

Klinikánkon lehetőség van általános vizeletvizsgálat, baktérium tenyésztés elvégzésére, valamint nemi úton terjedő kórokozók szűrésére, kezelésére.

Élete során majdnem minden nőt legalább egyszer érint valamilyen húgyúti fertőzés, legyen az egy sima hólyaghurut vagy egy komolyabb vesemedencegyulladás. Ilyen esetekben is bizalommal fordulhatnak hozzánk.

Vizeletvizsgálat és bakteriológiai tenyésztést követően a célzott terápiának köszönhetően biztos a gyógyulás.

Visszatérő esetekben profilaktikus terápiák és immunizációs kezelések állnak rendelkezésünkre a további kiújulások megelőzése céljából.

Többségében nőket érintő, bár férfiaknál is előforduló panasz a vizelettartás különböző zavarai. Ennek három csoportját különböztetjük meg: a stressz inkontinenciát, a késztetéses inkontinenciát, illetve ezek kevert formáját.
Ilyen jellegű panaszok kivizsgálása, a háttérben jelen lévő okok felderítése, majd a panaszok kezelése is lehetséges Klinikánkon.

Végső soron, mint minden más szakterületen az urológiában is nagyon fontos a szűrővizsgálatok elvégzése, a daganatos megbetegedések mielőbbi felfedezése. Panaszmentes vérvizelés esetén fontos a húgyhólyag és a vesék
ultrahangos vizsgálata a tumorok kizárása céljából. Fájdalommentes heretáji duzzanat esetén Klinikánkon lehetőség van here ultrahang elvégzésére a heretumorok diagnosztizálására.

Természetesen prosztata tumorok komplex szűrésére is van lehetőség (ultrahang, fizikális vizsgálat, PSA vérvétel).